امتیاز موضوع:
  • 1 رأی - میانگین امتیازات: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
گلستان و بوستان سعدی با پائولا
پائولا جان من متاسفانه علامت نزدم
اما الان یک نگاهی انداختم
این کتاب منه:
گلستان سعدی
باب هشتم:در آداب صحبت
نکته ۴۹:
مشورت با زنان تباه است و سخاوت با مفسدان گناه.

این رو ممنون میشم برام تفسیر کنید شاید من اشتباه میکنم
همینکه کنارهمیم کافیه… Heart
[-] کاربرانی که از این پست تشکر کردند
  • Donya، Rose، ستی‌لیته، شیدا، صنوبر۷۱
پاسخ
پری جان، عزیزم
شما بدون در نظر گرفتن شرایط زمانه و نوع زندگی در چند قرن پیش نمیتونی قضاوت کنی!
یکی از مشخصه‌های عصر ما افراط و تفریطه!
چون امروزه این بحث‌ها باب شده، عده‌ای ندانسته سعدی رو به ضد زن بودن متهم میکنن؛ در حالی که اگر آثار سعدی رو عمیق و با دقت بخونیم اصلاً به همچین چیزی نمی‌رسیم. این‌ها نتیجۀ برداشت‌های سطحی و به دور از انصاف دوران ماست
ما به صورت آکادمیک جمیع شرایط رو بررسی می‌کنیم و هر متن کهنی رو بر اساس شرایط زمانش می‌سنجیم

این پدیدۀ نگریستن به همه چیز، فقط از دریچۀ زمان خودمون، پدیده‌ایست نو که متاسفانه در سال‌های اخیر شاهدش هستیم.
گلستان و بوستان رو عمیق و فرازمان بخونیم و از نکته‌های ناب تربیتیش بهره‌ ببریم
بزرگانی مثل شفیعی کدکنی بارها سر کلاس‌ها‌شون فغانشون دراومد از این طفل زمان زمان و نسبت‌های روا
پیشنهاد میکنم که همه‌چیز رو از دریچۀ زن و مرد نگاه نکنیم!
سعدی در چند جای بوستان و گلستان به پسران جوان هم تاخنه! پس بگیم ضد مرده
با چند جا از بازرگانان خرده گرفته، پس باید بگیم ضد تجارته
بر غلامانی خرده گرفته پس باید بگیم ضد سیاه‌پوستانه!
این، پیامد نظاره کردن همه چیز فقط از دریچه زمان خودمونه
در پایان، پری عزیزم
البته نمیخوام دیدت رو عوض کنم؛ چون هر‌کس خودش به بینشی که داره میرسه
فقط میخواستم راهنمایی کنم که این برداشت درست نمیتونه باشه.
در برابر بزرگانی که دراین راه، کارهای ارزشمندی کردند شرمگینم که بگم حدود بیست ساله که زندگی من وقفه فلسفه و ادبیاته و به طور اخص، کارم در چند سال گذشته به صورت مستقیم در خصوص شیخ اجل، سعدی شیرازی بوده و صبح و شامم وقف شناخت بیشتر سعدی
باری
خوشحال میشم همراه با هم، چند صباحی رو فارغ از هر عقیده‌ای، پای صحبت‌های شیخ اجل، سعدی شیرازی بشینیم
  • Elham67، Gitii، liyane، nona، Rose، Sufii، youtab، رخشید، ستی‌لیته، صنوبر۷۱
پاسخ
پری جون این نوع نگاه به زن، توی خیلی از آثار شعرا خصوصاً قدیمی‌تر ها دیده میشه.
فردوسی با اون شاهنامه بی‌نظیرش هم متاسفانه چند بیت شعر این سبکی داره.
پائولا جان ممنونم به خاطر توضیحاتت.
درسته قطعا نمیشه کل آثار ارزشمند سعدی رو با صحبت‌های ایشون در مورد زن زیر سؤال برد.
اما خب نگاهش به زن این نتیجه رو میرسونه که برای خانمها در شرایطی که فرمانبر مرد و همسرشون باشن ارزش قائل بوده.
مثلا توی بوستان باب ۷، شعر زن خوب فرمانبر پارسا :

چون زن راه بازار گیرد بزن      و گر نه تو در خانه بنشین چو زن
...
ز بیگانگان چشم زن کور باد     چو بیرون شد از خانه در گور باد
...
زن نو کن ای دوست هر نوبهار       که تقویم پاری نیاید بکار

این شعر زن خوب فرمانبر پارسا کلا از ابتدا تا انتها به این سبک سروده شده.
Cool
  • Donya، Pari، youtab، ستی‌لیته، نرگس
پاسخ
البته بالاتر توضیح دادم
یک نکته‌ای وجود داره و می‌دونید اون چیه؟
به طور معمول، بیشتر کسانی که این ایرادات رو از سعدی و فردوسی و ... میگیرند،اکثرشون هیچ کدوم از این آثار رو خط به خط تا آخر نخوندن که اگر تمامی اون‌ها رو به صورت عمیق خونده بودند به این نتیجه نمیرسیدن
فقط کافیه در اینترنت جستجو کنی اشعار ضد رن فلان شاعر تا همین نتایج را بیاره
این‌ها نتیجۀ جستجوهای اینترنتیه و نه مثلا تعمق چند ساله در آثار فلان شاعر
البته نظر همه محترمه
در این راستا، پیشنهاد میکنم کتاب « جدال با سعدی در عصر تجدد» رو بخونید
  • Gitii، liyane، nona، Sepi، youtab، رخشید، ستی‌لیته
پاسخ
در تکمیل نظر پائولای عزیز من یک جمله از ادوارد براون هم خوندم که بنطرم قابل تامل هست:
آموزشهای هر حکیم بزرگی، چون دریایی است که بی‏گمان در گوشه و کنار آن،‌ چیزهای ناخوشایند و موجودات زیانبخش نیز می‏توان یافت، ولی آنهمه در برابر بی‏کرانگی، ‌ژرفا،‌ پاکی و سرشاری دریا چیزی نیست.
  • Donya، Gitii، liyane، nona، Paula، youtab، ستی‌لیته، صنوبر۷۱
پاسخ
پائولا جان میشه معنی عمیق این ابیات رو توضیح بدی تا ما هم بفهمیم منظور سعدی از اینکه
"چو زن راه بازار گیرد بزن" چیه؟
خیلی واضح و مبرهن داره عقایدش رو درمورد زن بیان میکنه.
بله ایشون شاعر بزرگ و ارزشمند ماست، نمیشه همه آثاراش رو با این ابیات زیر سؤال برد، اما اشتباه اشتباهه دیگه، او هم انسانه، اشتباه میکنه، خصوصا با شرایط زمانی خودش، قرار نیست که ازش بت بسازیم و قبول نکنیم این ابیات زن ستیزانه نبوده.
Cool
  • Donya، mahtakhanoum، Paula، Rose، دژاوو، نرگس
پاسخ
درسته عریزم حق با شماست
بت سازی خوب نیست
بت سازی در هیچ گونه‌ایش خوب نیست
پس نباید از اندیشه‌های امروزی هم بت ساخت
  • Gitii، nona، Rose، ستی‌لیته
پاسخ
دوست عزیز
من نمیدونستم راجع به سعدی خیلی ها این نظر رو دارن که باعث‌ جبهه گرفتن شما شد…
من به عنوان یک خواننده معمولی و ایرانی گلستان رو طی ۶ ماه با روزی یکی دو صفحه مطالعه کردم و وقتی به بهضی بخشها میرسیدم تعجب میکردم،اما همونقدر هم از بقیه بخشها لذت بردم و بهم درس دادن
و بله همین نظرات هم باعث میشه ادما سراغ این اشعار و این کتابها نرن چون بنظرشون انقدر سنگینه که باید ۲۰ سال زمان بذارن تا بخونن…
من هم اصلا دلم نمیخواد ۲۰ سال زمان بذارم و درباره شون تحقیق کنم
فقط به عنوان یک ایرانی که زبان فارسی بلده این اثار رو میخونم به اندازه خودم و به اندازه عقلم روشون تفکر میکنم…و میتونم نظرمو بیان کنم…

من میگم ادمهارو صفر و صد نبینیم…سعدی نکات بینظیری زو تو این کتاب گفته اما همونقدر زنها براش خار هستن حتی اگر در اون زمان بوده…
سعدی برای من صد نیست
و‌هیچ انسان دیگه ای صد نیست

من فکر میکردم میتونم تو این تاپیک نظرمو بیان کنم…متاسفم که شروع کننده اش هم بودم
همینکه کنارهمیم کافیه… Heart
  • Donya، mahtakhanoum، Paula، Rose، شیدا
پاسخ
کلاَ ادبیات قدیم (اونم نه فقط ادبیات فارسی، بلکه ادبیات انگلیسی و آلمانی و ...) ممکنه خیلی چیزهایی داشته باشه که به مذاق آدم امروزی خوش نیاد، ولی این که به خاطر یک یا چند انگی که می‌شه به یک اثر هنری بست دیگه کلاَ قیدش رو بزنیم فقط باعث می‌شه روز به روز بی‌سوادتر بشیم (که نمونه‌ش رو هم همه‌جا این روزا زیاد می‌بینیم). البته پری جان شما که گفتی گلستان رو خوندی و اهل کتاب هستی. حرف من کلی هست، خطاب به شما نیست.

یک مورد دیگه هم که به نظرم میاد اینه که شاااااید سعدی وقتی گفته با زنان مشورت نکنید منظورش نوع خاصی از زنان بوده که بیشتر در اطرافش می‌دیده. به هر حال اون زمان زن‌ها مثل الان آزادی عقیده و فکر و گفتار و رفتار نداشتن. مطمئناَ سعدی هم اگر در این زمانِ ما زندگی می‌کرد اون جمله رو از نثرش حذف می‌کرد، به خصوص که امروزه political correctness (فارسی‌ش می‌شه نزاکت سیاسی) خیلی مهم هست و آدم‌ها اغلب سعی می‌کنن حتی مسائل خیلی واضحی رو هم در مورد انسان‌های اطرافشون نادیده بگیرن که مبادا یک وقت حرفی بزنن که بشه ازش برداشت «قضاوت‌گری منفی» کرد.

یک مورد دیگه هم طنز هست. به نظرم «چو زن راه بازار گیرد بزن» بیشتر طنزه (البته من context این جمله رو نمی‌دونم چی بوده).
  • Celin، Donya، Gitii، nona، Paula، Rose، Sepi، youtab، رخشید
پاسخ

پرش به انجمن:

کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: